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Coinsurance

Coinsurance is the percentage of the Plan allowance that you must pay for your care. Your coinsurance 
is based on the Plan allowance, or billed amount, whichever is less. Under Standard Option only, 
coinsurance does not begin until you have met your calendar year deductible. See Section 5(i) for 
information about the deductible and overseas benefits.

Example: You pay 15% of the Plan allowance under Standard Option for durable medical equipment 
obtained from a Preferred provider, after meeting your $350 calendar year deductible.

If your provider routinely waives your cost

Note: If your provider routinely waives (does not require you to pay) your applicable deductible 
(under Standard Option only), coinsurance, or copayments, the provider is misstating the fee and may 
be violating the law. In this case, when we calculate our share, we will reduce the provider’s fee by the 
amount waived.

Example: If your physician ordinarily charges $100 for a service but routinely waives your 35% Standard 
Option coinsurance, the actual charge is $65. We will pay $42.25 (65% of the actual charge of $65).

Waivers

In some instances, a Preferred, Participating, or Member provider may ask you to sign a “waiver” prior to 
receiving care. This waiver may state that you accept responsibility for the total charge for any care that 
is not covered by your health plan. If you sign such a waiver, whether or not you are responsible for the 
total charge depends on the contracts that the Local Plan has with its providers. If you are asked to sign 
this type of waiver, please be aware that, if benefits are denied for the services, you could be legally 
liable for the related expenses. If you would like more information about waivers, please contact us at 
the customer service phone number on the back of your ID card.

Differences between our allowance and the bill

Our “Plan allowance” is the amount we use to calculate our payment for certain types of covered 
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services. Fee-for-service plans arrive at their allowances in different ways, so allowances vary. For 
information about how we determine our Plan allowance, see the definition of Plan allowance in 
Section 10.

Often, the provider’s bill is more than a fee-for-service plan’s allowance. It is possible for a provider’s bill 
to exceed the plan’s allowance by a significant amount. Whether or not you have to pay the difference 
between our allowance and the bill will depend on the type of provider you use. Providers that have 
agreements with this Plan are Preferred or Participating and will not bill you for any balances that are in 
excess of our allowance for covered services. See the descriptions appearing below for the types of 
providers available in this Plan.
 

• Preferred providers. These types of providers have agreements with the Local Plan to limit what 
they bill our members. Because of that, when you use a Preferred provider, your share of the 
provider’s bill for covered care is limited.

Under Standard Option, your share consists only of your deductible and coinsurance or 
copayment. Here is an example about coinsurance: You see a Preferred physician who charges 
$250, but our allowance is $100. If you have met your deductible, you are only responsible for 
your coinsurance. That is, under Standard Option, you pay just 15% of our $100 allowance ($15). 
Because of the agreement, your Preferred physician will not bill you for the $150 difference 
between our allowance and the bill.

Under Basic Option, your share consists only of your copayment or coinsurance amount, since 
there is no calendar year deductible. Here is an example involving a copayment: You see a 
Preferred physician who charges $250 for covered services subject to a $35 copayment. Even 
though our allowance may be $100, you still pay just the $35 copayment. Because of the 
agreement, your Preferred physician will not bill you for the $215 difference between your 
copayment and the bill.
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